onsdag 23 maj 2007

Sommarfin

Jag är egentligen inte så utséende-fixerad att jag kliver upp fyra på morgonen för att hinna sminka mig och sådär (jag ser ingen anledning till att sminka sig dag ut och dag in, bara för att man ska till skolan), men snart är det sommarlov, och då är det alltid kul att vara lite sommar-fin! :)

Jag tänkte inte ge några sminktips eftersom jag inte är så insatt i sådant. Jag tycker det är bättre att vara naturligt fin, utan smink, och hoppas att du har användning för och gillar mina tips!

För din hy

  • Om du inte har väldigt fet hy bör du inte tvätta dig i ansiktet mer än en gång varje dag, och det gör du på kvällen. Sedan är det bra att använda fuktkräm så du inte riskerar att få torr hy - då är risken större att du får finnar, eftersom huden är känsligare för bakterier.
  • Om du tänker tvätta ansiktet innan du ska ut är det bäst att du först tvättar med ljummet vatten så det blir rent, och sedan med kallt så att porerna drar ihop sig. Men tänk på att inte tvätta dig för ofta, så huden blir torr och "fnasig"!

För dina ögonbryn

  • Plocka aldrig på översidan av ögonbrynet! Det är en viktig regel. För att få en fin form på brynen ska man se till att att de är välvda och att den högsta punkten ligger rakt ovanför pupillen. Tänk på att ju större mellanrum man gör mellan ögonbrynen, desto längre ifrån varandra ser ögonen ut att sitta (vilket jag tycker är fint, om det inte går till överdrift). En tumregel brukar vara att ögonbrynen ska "börja" rakt ovanför ögonvråna.
  • När du plockar håren, dra dem i riktningen de växer med snabba ryck - då gör det minst ont. Ta inte på huden efter att du plockat, det finns risk för inflammation om det kommer in smuts och bakterier. Tänk också på att om du plockar samma hår varje gång kommer de till slut att tunnas ut, så om du inte vill ha samma form på brynen resten av livet bör du inte plocka dem så extremt mycket.
  • Om du har väldigt långa ögonbrynshår kan du borsta dem uppåt, och sedan klippa dem lite.

Solbränna

  • Istället för att sola väldigt intensivt under en kort tid, är det bättre att sola mer försiktigt under en längre period. Man kan börja sola redan lite precis i början av sommarn, och sedan öka mer och mer. Om man åker på solsemester är det självklart att man vill sola; men tänk på att det är lätt att bränna sig. Om man redan har lite färg innan är det mindre risk.
  • Det är bättre att sola sig i skuggan, eller att använda en massa solkräm - på så sätt undviker man de farliga strålarna och man bränner sig inte lika lätt. Visserligen blir man brun långsammare, men det är roligare än att flagna och tappa all färg!
  • Efter en dag i solen är det bra att skrubba sig med en "duschhandske" eller något liknande medan man duschar. Då lossnar alla döda hudflagor, och färgen fastnar lättare vid nästa tillfälle man solar sig. Och dessutom stannar färgen kvar mycket längre! Tänk även på att smörja in dig i kroppslotion så att huden blir mjuk och slät - annars kan den bli torr.

Inga kommentarer: